Thursday, March 7, 2013

Try Forgive & Forget And You Will Win

Assalamualaikum and hai u alls!Amboi buat kali pertamanya Dc update blog (unformal).Ok ok back to normal.Apa khabar sahabat-sahabat semua?Diharap semuanya sihat-sihat belaka inshaAllah.Dah lama rasanya tidak sentuh bab-bab artikel di laman sesawang sksh Dc ini.Moga kalian terus membacanya ya!Opss jangan pergi dulu.Baru baca tajuk dah malas nak baca.Bacalah dahulu,mana tahu ada yang bermanfaat?

Forgive atau dalam bahasa melayunya adalah bermaksud memaafkan dan definisinya adalah gerbang kedamaian dan ketenteraman dalam hidup kita.Itu dari pendapat Dc lah ya.Kalau pendapat kalian lain,dipersilakan berkongsi.

Forget pula bermaksud melupakan yang membawa erti lupa atau tidak ingat dan tidak membawa apa-apa erti atau menghapuskan dari ingatan.Perbezaan yang sangat ketara kita lihat di kedua-dua definisi diatas,akan tetapi ianya harus dibawa bersama.Percayalah!

Masakan tidak,masih ada yang bermusuh walaupun sudah meminta maaf dan dimaafkan?Kerana apa mereka masih bermusuh?Ya!Kerana mereka hanya membawa satu perkataan iaitu memaafkan dan meninggalkan melupakan?Bolehkah kita memaafkan orang sedangkan kita asyik memikirkan kesalahannya terhadap kita?

Cuba dahulu kawan,baru kita tahu!Apabila anda memaafkan dan melupakan pasti orang yang anda maafkan akan rasa diri dihargai oleh anda.Disitu kita menundukkan musuh atau pihak lawan dengan cara yang sangat berhikmah.

Dc bukan menunjuk baik,tetapi apa yang Dc lalui Dc ingin sekali kongsikan terhadap sahabat-sahabat sekalian.Moga diri ini tidak pernah wujud rasa ujub riak dan takbur.Nauzubillah min zalik.


Belajarlah forgive and forget kawan. :-)