Wednesday, June 22, 2011

Menulis Kerana Agama Bukan Kerana Nama

Assalamualaikum wbt

Manusia sekarang suka apabila dipuji,tapi memang sudah ianya menjadi lumrah kerana siapa yang suka pabila dikeji.Puji dan keji sesuatu perkataan yang jauh berbeza walaupun bunyinya lebih kurang sama.

Puji adalah suatu kata-kata yang baik dilontarkan kepada seseorang yang tertentu tentang dirinya atau sesiapa sahaja.Manakala keji adalah suatu kata-kata yang hina.Jadi jika DC pun DC memilih untuk dipuji.

Tetapi sedarkah kita dalam pada masa yang sama dengan pujian itu membuatkan kita angkuh?DC percaya anda yang sedang membaca blog SKSH ini juga punya blog tersendiri,paling kurang pun nota di facebook.

Dengan ilmu yang kita ada,kita cuba mengarang artikel,manusia pula masing-masing turut "like" artikel yanng dikarang oleh kita,dan kita ketika itu? Cuba renungkan.Moga perasaan bangga tidak wujud dalam hati kita.InsyaAllah

Sering juga DC dengar dan perhatikan,"orang kata kalau buat blog berunsurkan dakwah,islamic orang ramai tak view.Apakata kita buat blog berunsurkan porno seks dll.Mesti orang suka,mesti ramai view".Khusyuk telinga DC mendengar perbualan dua orang lelaki ini.

Dalam hati DC terdetik,adakah kita menulis kerana nama?dan bukan kerana agama?Adakah menjadi suatu kesalahan jika hanya seorang yang baca blog kita tentang ilmu,dakwah yang bermanfaat dan dia amalkan apa yang dia baca serta apa yang dia tidak tahu selama ini tentang islam dia tahu?Sekurang-kurangnya sedikit sebanyak insyaAllah pahala akan kita perolehi.

Atau kita mahukan ramai orang baca blog kita,ramai orang follow blog kita kononnya blog kita best terbaik sedangkan ianya diisi penuh dengan lagha?

Anda fikirkan kembali apa tujuan kita sebenar-benarnya sebelum anda mewujudkan blog anda.

segala yang baik datang dari Pencipta segala yang buruk dtg dari yang dicipta.